Tanıma ve Tenfiz Davası Nedir?

Yabancı bir ülkenin mahkemelerinde alınmış bir mahkeme kararının Türkiye’de geçerli olmasını sağlamak için tanıma ve tenfiz davası açmak gerekir. Özellikle yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları tanıma tenfiz davası nedir sorusunun cevabına sıklıkla ihtiyaç duyabilmektedir. Çünkü yurtdışında açılan davalarda sonuç alınmış olsa da bu karar Türkiye’de geçerli olmadığı için çeşitli sorunlarla karşılaşılması mümkündür. Dolayısıyla yurt dışında verilen mahkeme hükmünün Türkiye’de de geçerli olabilmesi Tanıma – Tenfiz davası açmak şarttır.

Yazımızda Tanıma ve Tenfiz davası nedir sorusunun yanı sıra Tanıma Tenfiz davası ne kadar sürer gibi sorulara da yanıt vereceğiz. Eğer Tanıma ve Tenfiz davası hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı incelemeye devam edin.

Tanıma ve Tenfiz Davası Açmak Zorunlu Mu?

Yurtdışında açılan bir davada verilen ilam için Tanıma tenfiz davası açmadığınız takdirde hukuki durumunuzla ilgili hatanın yıllarca sürmesi olasıdır. Örneğin; yurt dışında boşanmasına rağmen ülkemize döndüğünde tanıma tenfiz davası açmayan birinin ülkemizde yeniden evlenmesi mümkün değildir. Çünkü kimlik kayıtlarına bakıldığında kişinin hala evli olduğu görülecektir. Yurt dışındaki boşanmanın kayıtlara işlenmesi için kişinin tanıma ve tenfiz davası açması gerekmektedir.

Evlenme dışında bir diğer problemli durum da çocukların velayetidir. Eğer yurt dışı mahkemelerinde çocukların velayetiyle ilgili bir karar alınmışsa tanıma ve tenfiz davası ile bu kararın Türk mahkemeleri tarafından da onaylanması şarttır.

Tanıma ve Tenfiz Davası İçin Gerekli Belgeler

Tanıma ve Tenfiz davası için Türk mahkemelerine sunmanız gereken bazı belgeler vardır. Aksi takdirde mahkemenin, yurt dışındaki kararın ülkemiz hukuk kurallarına uygun olup olmadığına karar vermesi mümkün değildir. Bu doğrultuda tanıma tenfiz davası için sunulması gereken belgeler şöyledir:

*  Yurt dışındaki mahkemeden alınan ilamın ıslak imzalı şekilde tanıma ve tenfiz davası için Türk mahkemelerine teslim edilmelidir,

*  Mahkeme ilamının kesinleştiğine dair bir ibare kararın altına ilave edilmelidir,

*  Kesinleşmiş mahkeme ilamı Türk mahkemelerine sunmak üzere konsolosluk tarafından apostil edilmelidir,

*  Son olarak ilam yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye çevrilmelidir.

Bu noktada hatırlatmak gerekir ki Türkiye Cumhuriyeti ile ilgili ülke arasında hukuki mütekabiliyet olmalıdır. Aksi takdirde yurt dışında verilen kararın ülkemizde de geçerli olması için tanıma ve tenfiz davası açmak mümkün değildir.

Tanıma ve Tenfiz Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Tanıma tenfiz davasında yetkili mahkeme, kişinin yerleşim yeri mahkemesidir. Dolayısıyla tanıma ve tenfiz davası için kişinin Türkiye’de yerleşim yerinin bulunduğu veya sakini olduğu yer mahkemesine başvurması gereklidir. Ancak kişinin Türkiye’de yerleşim yeri yoksa İstanbul, Ankara ve İzmir mahkemelerine başvurmak mümkündür. Görevli mahkeme ilam konusuna göre belirlenmekte olup kural olarak asliye hukuk mahkemesidir.

Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?

Tanıma tenfiz davası ne kadar sürer sorusuna kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Belgelerin eksik sunulduğu durumlarda davanın 3 yıla kadar uzaması mümkündür. Ancak deneyimli bir hukuk bürosu ile çalıştığınız takdirde Türkiye’ye dönüş yapmadan kısa sürede sonuç alabilirsiniz.

Tanıma ve Tenfiz Davası Masrafları

Tanıma tenfiz davası ücreti söz konusu olduğunda farklı maliyet kalemlerinden bahsetmek gerekir. Tanıma tenfiz davası harç ücretinin yanı sıra avukat vekalet ücreti, apostil ücreti, gider avansı gibi farklı maliyetler dava ücretinin artmasına neden olabilmektedir.

Avukatımız

Bize Yazın